Предстои законопроектът за държавния бюджет за 2022 г. да бъде обсъден на второ

...
Предстои законопроектът за държавния бюджет за 2022 г. да бъде обсъден на второ
Коментари Харесай

Бюджетът за 2022 г. – на второ четене в ресорната комисия

Предстои законопроектът за държавния бюджет за 2022 г. да бъде разискван на второ четене в отрасловата парламентарна комисия. Миналата седмица повече от седем часа и без спиране за отмора депутатите обсъждаха финансовата рамка на първо четене. Очаква се бюджетът да влезе в пленарната зала за второ гласоподаване идната седмица. В него се залага недостиг от 4,1 % от Брутният вътрешен продукт, което прави 5 милиарда и 900 милиона лв..

Управляващите дефинираха законопроекта като " бюджет на растежа ". Според опозицията това е " огромна мазна кутия от пица, в която няма пица ". Преди второто четене депутати от ГЕРБ са внесли предложение за увеличение на средствата за чиновниците в Министерство на вътрешните работи и надзирателите в пандизите, както и за отпадане на огромна част от преходните и заключителни разпореждания, с които се вършат промени в други закони. От " Възраждане " оферират да се понижи от 20 на 9 на 100 ДДС за плодовете и зеленчуците.

Още преди внасянето на законопроекта в Народното събрание отрасловият министър Асен Василев разгласи, че ще има актуализация през лятото, в която ще бъдат направени огромна част от измененията, контрактувани от съдружния съвет. Сега са импортирани само политиките, които могат да бъдат остойностени, като във финансовата рамка се залага  7.3 милиарда лева предел за вдишване на нов държавен дълг, като с 3 милиарда от тях ще бъдат рефинансирани остарели задължения
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР